Resurrection

 2011.08.14. 17:53

Mivel a google-os blogom is elkezdtem feléleszteni, gondoltam ide is megpróbálom azt letükrözni, vagy majd később ha olvasott lesz oda angolul próbálok meg postolni, ide meg magyarul. Most még egy kis meló, utána meghegesztem ezt az randa designt valami szebbre.

Címkék: resurrection

Környezetvédők

 2010.01.07. 23:12

Tegnap olvastam a hírt, hogy a környezetvédők a déli vizeken sikeresen nekimentek egy japán bálnavadász hajónak. Hát igen, ez kb olyan eset, mint amikor valaki rááll a sinekre, amikor jön a vonat. Fizika törvényei sajnos nem fakultatívan működnek. Tanulság, ha veszünk egy könnyű hobbihajót, akkor ne álljunk be egy nálunk sokkalta nagyobb acéltestű szörny elé.

A japánok meg ezzel az esettel sikeresen ki fogják provokálni, hogy előbb utóbb egy állami katonai fregattról fogják felszólítani őket, hogy nem kéne itt vadászgatni.

 

Címkék: bálna környezetvédelem vadászat

Boldog új évet!

 2009.12.31. 18:52

Holnap elkezdődik 2010. lezárul az idei év. Elbúcsúzunk 2009-től és a XXI. század első évtizedétől is. Erről persze megint ölre menő vitákat lehetne folytatni, hogy tényleg véget ér-e az évtized, vagy majd csak 2010. végén fog ez bekövetkezni. Ugye mindenki emlékszik még 2000 szilveszterére milyen viták voltak akkor. A 0-ás év okozza a gondot, amely sokaknak hiányzik. Sajnos az emberiség nem igazán tud hozzászokni a semmihez, emiatt megegyezés szerint igen sok helyen az időszámításunk előtti 1. évet az időszámításunk utáni 1. év követi. Azonban a 0-ás év létezik. Érdemes megnézni az erről szóló ISO 8601:2004-es szabványt.

Boldog és sikerekben gazdag új évet kívánok mindenkinek! 

Címkék: újév buek évtized

Avatar

 2009.12.29. 15:19

Figyelem! Az alábbi bejegyzés tartalmazhat olyan elemeket, úgynevezett spoilereket, amelyek a film történetére utalhatnak, így aki nem látta James Cameron legújabb alkotását, az inkább csak a mű megtekintése után olvassa el ezt a bejgyzést.

A minap kedvesemmel megnéztük 3D-ben az idei év talán egyik legjobban hypeolt filmjét, az Avatart. Sokan mondtak róla jókat (pl itt meg itt, vagy itt), imdb-n 8.8-ra értékelték, tehát valószínűleg tényleg nem egy Uwe Boll féle erőforráspazarlásról van szó. És valóban nem! A mozgókép már az első perctől magával ragadja a nézőt, a 3D-s élmény pazar. Leülsz a székbe és 161 percig fel sem akarsz állni onnét. Aztán egyszer csak vége lesz és elgondolkozol. Tényleg csak egy szórakoztató film volt ez? Egy új sci-fi, forradalmi technikával?

A film kicsit olyan, mint anno a PC-s játékvilágban a Crysis, amely olyan látványvilágot hozott a számítógépünk képernyőire, amiről korábban nem is álmodtunk. Nos, körülbelül az Avatar is ilyen. Adott egy csodálatosan részletgazdag világ, meg egy erősen előre gyártott Lego elemekből összedobott story, amely után bevallom, én kicsit vegyes érzelmekkel jöttem ki a moziból.

Szóval van ugye az emberiség, amelyik rátalál egy bazinagy őserdőre, amely egy holdon található a "kék Jupiter" mellett, neve pedig Pandora. A névválasztás is érdekes, utal egyfajta érintetlen paradicsomra, ahová az emberek elhozzák a pusztulást és a gonoszt (kinyitják Pandóra szelencéjét). Főhősünk egy mozgásában korlátozott tengerészgyalogos, akinek az ikertestvére fontos szerepet kapott volna a bolygó leigázásában kizsákmányolásában felfedezésében, ha élete fonalát nem vágta volna el valaki. Megérkezik, kikerekezik az űrhajóból, és ő lesz a tudósok között a hülyegyerek, aki majd megmutatja a tutit (ahogy ugye minden hősfilmben), gyorsan fel is töltik a WOW-ba MMORPG-be szóval az avatarba, és gerinctörött emberből, nagy kék izé lesz. Aki szépen lassan szellemileg is nagy kék izévé változik, majd elárulja a saját fajtáját. Szuper, és ő a főhős, akivel azonosulni kéne.

Megkapjuk, hogy mi a gonosz faj vagyunk, a rákfenéje a világegyetemnek, amit csak elárulni lehet. Köszi. Persze mi kicsit hevesebb vérmérsékletűek vagyunk, nem elégszünk meg egy kis taszigálással, ha egy jöttment megdugja a lányt elszereti a barátnőnket, aki addig a mi kedvesünk volt. No meg a na'vikkal az evolúció sem bánt el, nincs sötét- meg világoskék változat ebből a harmónikus fajból, így a faji ellentétek is kipipálva. Hála a kollektív tudatuknak, az ő hitük tulajdonképpen a bolygó tudata, az őseik tudása, így nem kell holmi keresztes, meg félholdas zászló alatt gyilkolászniuk egymást, hogy eldöntsék kinek van igaza (odamennek egy bokorhoz és megkérdezik tőle a hajukkal, hogy kinek van igaza).

Mi emberek nem tudunk így élni, sőt a földi fajok egyike sem, bármennyire is azt mondja nekünk a film, hogy ÍGY kéne élni. A film gyökeres ellentéte a Mátrix által felvázolt filozófiának, ahol az emberiség igényelte a sz*r világot, mert abban érezték jól magukat, majd onnét kitörtek egy még rosszabba. Ezzel szemben az Avatarban a főhős egy leszedált hippi kommunába vágyik, ahol az erdő színvilága a legdurvább LSD-s álomvilágot is agyonveri.

Hogy mégis miért sikeres ez a film? Nézzétek meg hányan játszanak MMORPG-t. Ők mind menekülnek ebből a világból, ahol sikertelenek, senkinek érzik magukat, mert testi hibáik gátlásossá tették őket. Átváltoznak és máris sárkányon lovagoló hősök lesznek. Az Avatar erről szól! De amint a Pandorán beköszönt a béke, majd mindenki elmegy 00FF00 színű leveleket nyaldosni, visszatér az emberek számára unalmas harmónia, amelyben nem tudnának élni, és vágynának az adrenalinfröccsös, véres, káoszra, amiről ez a film is szól.

Címkék: avatar mmorpg emberiség 3d világunk

Design

 2009.12.23. 13:45

Kéne kicsit hegeszteni ezen a designon, most hogy beteg vagyok úgysincs máshoz erőm, így próbálok összedobni valami szépet. 

Lázas vagyok, ehhez sincs erőm :(

Címkék: design maintenance

Locusts!

 2009.12.06. 17:07

Hangzik el többször is a nagysikerű Gears of war című játékban. Tegnap azaz szombaton két tábla csokit, meg egy virágot szerettem volna venni, ehhez idális egy hipermarket, mert ott mindkettőt megkapom (tudom minek megyek, de hát ha csak ott kapni olyan csokit amilyet szeretnék). Nem voltak illúzióim tudtam hogy rengetegen lesznek. Nem kellett csalódnom. Mint a sáskák, amikor ellepik a zöldellő rétet, és az eredménye is valami olyasmi lehetett, mint a Capital wasteland. A legdurvább jelenetek a zöldséges pult környékén fogadtak, ahol az akciós déli gyümölcsökért komoly harcot vívtak a kapitalista világ alappillérei, a fogyasztók. Én már kerestem a virtuális F billentyűt, hogy bekapcsoljam a láncfűrészt a gépkarabélyon, de nem volt nálam, csak egy pénztárca. Ez sajnos a valóság, és a sáskák ellepték a világunkat.

Meg is lepődnék rajta, ha nem ebben az országban élnék, nem emlékeznék arra, hogy álltak a sorok a határon, amikor mentek a shopping túrák, hogy az akkor még erős forintokért vegyünk bármit, ami nyugati. Nem lehet haragudni senkire, a virtuális határok előbb nyíltak meg, műholdon jött a nyugati propaganda, és a vasfüggöny elhúzása után a királyi tv is a nélkülöző olajmilliomos Ewing család mindennapjait tárta a nézők elé 1990-től, meg a Ferraris magánnyomozó Thomas Magnum gondterhelt életét. És valljuk be, ki ne szeretne egy olasz autóval Hawaii valamelyik vulkanikus szigetén autókázni, miközben szép hölgyek ügyeit oldja meg az ugyancsak fényűző életet élő barátaival. Naugye!

A magyar nép szépen magáévá tette, hogy vásárolni az nyugat. Csak a többi sajnos még nem jött át igazán, de talán majd idővel azok is, amik egy demokráciát tényleg csodálatossá tesznek.

Címkék: karácsony fogyasztás sáskák

Windows 7

 2009.10.30. 23:06

Azon kevés szerencsés user közé tartozom, akik viszonylag hamar hozzájutottak (legálisan) a múlt héten megjelent Windows 7 Ultimate dobozos változatához. Mivel a hazai forgalmazó irreálisan magas árat állapított meg az amerikai és angol verzióhoz képest, így nem volt kérdéses, hogy külföldről fogom beszerezni.

Most bizonyára mindenki egy Windows fanatikus cikket vár, amiben leírom, hogy hű, hát ez ilyen-olyan jó és így-meg-úgy elveri a konkurencia termékeit. Nem fogom, fölösleges. Majd mindenki maga eldönti. Jelenleg nálam még azok a funkciók vannak túlsúlyban, amik alapján azt mondom, hogy tetszik (május óta használom az RC-t és most a final ultimate-et), valószínűleg nem is fognak előjönni komolyabb hiányosságok. 

A telepítés meglepően gyorsra sikeredett. A teljes rendszer 34 perc alatt „kulcsrakészen” feltelepült, minden driverrel együtt. Ez után csak egy catalystot raktam fel. Hardvereim mindegyike tökéletesen működik. Nehéz az újdonságokat felsorolni (Windows 7 inkább egy Vista final), az újdonság varázsa már elmúlt májusban, viszont sokakhoz még csak most jutott el. Én csak ajánlani tudom mindenkinek (főleg aki Windowst használt), teljesen más élmény. Majd még írok pár trükköt, csak most fáradt vagyok hozzá.

UI.: ne kapcsoljátok ki rögtön a színes-szagos funkciókat, adjatok nekik pár hetet, utána még mindig be lehet klikkelni azt a pár checkboxot.

UI2.:  Akik nem ismerték Vistaból: nyomd le az ALT+TAB-ot, hagyd lenyomva az ALT-ot, majd használd az egérgörgőt, ugye mennyivel jobb. 

Címkék: os windows 7 win7

Windows 7 lehúzás

 2009.10.23. 20:40

Szögezzük le, a Windows 7 szerintem nagyon jó operációs rendszer, nem is használnám már május óta az RC-t, valamint nem vettem volna meg előrendelésben, ha nem így lenne. A probléma nem magával a termékkel van (ami igazából egy szolgáltatás, mert a szoftver terméket nem vesszük meg, csak a használati jogát), hanem az európai és ezen belül is főleg a magyar árképzéssel.

Az informatikai termékeknél sokan megfigyelhették már, hogy igen komoly hasznot tesznek zsebre a cégek, amikor egy amerikai piacra beárazott árut behoznak az Európai Unióba. Egy igen undorító gyakorlat, hogy a dollárban meghatározott árat 1:1-ben váltják át. Látogassunk el a Windows Marketplace oldalra, és válasszuk ki az Egyesült Államokat országnak. A kiszemelt produktum pedig legyen a Windows 7 Home Premium teljes verziós változata (OEM-et azért nem lehet kapni, ugyanis az EULA szerint az ilyen verziójú Windows supportját nem a Microsoft látja el, hanem az a cég, amelyik a terméket értékesítette). Az amerikai boltban az általam kiválasztott szoftver $119,99 már a miénk lehet. Az Egyesült Királyságban £79,99 a dobozos ára. Most pedig lépjünk be az eurózónába, no nem mint ország, az ugyanis "még 5 év", hanem mint vásárló. Németországban egy kicsit meglepődünk, ugyanis a termék ára €199,99. Hoppá, hát ezt meg hogy? Franciaországban €119,99, itt megfigyelhetjük az 1:1-es átváltást. Szegény belgákat még jobban átverik, ugyanis a flamand (Belgium(Dutch)) oldalon €199,99, míg a vallonok (Belgium(French)) €119,99 vehetik meg ugyanazt a terméket. Végezetül jöjjenek a nyertesek, az olaszok, akikek €209,00 kell kipengetniük. Ezek az eltérések magyarázhatóak lennének azzal, hogy az adott verziót lokalizálni kell, és ez komoly pénzösszegeket emészt fel, ugyanakkor, ha megvesszük az amerikai Ultimate verziót, akkor teljesen legálisan kicserélhetjük bármilyen nyelvűre (árbeli eltérések ennél a verziónál is megvannak).

Gondolhatnánk, hogy az eltérő forgalmi adó miatt lehet ilyen eltérés, de nézzük csak meg jobban az árakat, nem hiszem, hogy Németországban ez indokolná a franciánál €80 euróval magasabb árat. Forintosítva az árak így néznek ki:

Amerika: $119,99 = 21279 Ft
Egyesült Királyság: £79,99 = 23145 Ft
Németország: €199,99 = 53315 Ft
Franciaország: €119,99 = 31988 Ft
Olaszország: €209,00 = 55753 Ft

  És akkor most kapaszkodjon meg mindenki, jöjjenek a magyar árak. A legtöbb boltban OEM terméket árulnak, azonban azt sokan nem tudják, hogy ez a licensz géphez kötődik, tehát fő hardvert (processzor, alaplap) nem cserélhetünk alatta, valamint vagy 32 vagy 64 bites verziót kapunk csak. Az első bolt, ahol dobozos kiszerelést találtam, az a Szoftver ABC (Megjegyezném, hogy ez design szerintem a honlap indulása óta semmit nem változott. Annyira nosztalgikus.) itt a home premium full (angol és magyar egyaránt) 43000 Ft+áfába (53750) kerül. Mivel a fent felsorolt országok közül a miénknél nagyobb forgalmi adót szerintem egyik sem tud felmutatni, így az árképzésben valószínűleg minimális szerepe volt az adott ország adóterheinek. 

Gondoltam rá, hogy mivel nincs magyar Windows Marketplace, és az adott termék letölthető formában is elérhető, így megveszem interneten keresztül, az árat pedig $-ban fizetem ki. Jól jártam volna, azonban az ügyfélszolgálat elkeserített, hogy nem lehetséges a vásárlás. Szomorú. Így maradt az Amazon angliai boltja, amelyből szállítási költséggel is a magyar árak alatt tudtam maradni. Mivel Ultimate változatról van szó az sem számít, hogy angol, hiszen egyszerűen letölthetem hozzá a magyar nyelvi kiegészítést. A Microsoft Európai terjesztői nincsenek tisztában azza, hogy a XXI. században már csak pár kattintás egy angliai vásárlás. Reméljük a jövőben kicsit értelmesebben állapítják meg az árakat.

(Korábban próbáltam más számítástechnikai terméket is vásárolni Angliából, de sajnos kicsiny hazánk túlságosan "elmaradott" ország és ide nem szállítottak. Meglepő módon Szlovákiába és Romániába igen. Ezen lehet el kéne gondolkozni...)

 

Címkék: windows globalizáció átverés árképzés internetes kereskedelem windows 7 windows7 win7

Destination Moon (1950-es film)

 2009.07.29. 20:14

Tegnap akadtam rá erre a filmre. A sci-fi kedvelőknek kötelező darab és nagy előnye, hogy ingyen beszerezhető az archive.org-ról :)

Nyelvvizsga

 2009.07.25. 11:34

Ma hallottam édesanyámtól, hogy valami barom(vagy barmok, részletkérdés) kitalálta, hogy az felsőfokú képzésben a diplomát nem szabad nyelvvizsgához kötni, mert szegény gyerekek annyit dolgoztak érte. Akinek alacsony a vérnyomása az olvassa el ezt a cikket. Szerény véleményem szerint, aki nem képes egy nyelvvizsgát összehozni, az nem is érdemli meg azt a papírt (nálunk egyébként a BME-n már a szakirányra¹ kerülésnek is feltétele volt, hogy az illető rendelkezzen nyelvvizsgával).

¹Osztatlan 5 éves képzésben a hallgatók egy alapképzési rész után szakosodnak, mint az orvosoknál a sebészet, belgyógyászat stb. 3 év alapképzés + 2 év szakirány. A szakiránynak azonban feltételei vannak, mint pl a nyelvvizsga és a szigorlatok megléte.

Címkék: diploma idióták abszurdisztán

Diplomaosztó

 2009.07.24. 17:02

Ma végre leszüretelhettük 5 éves kemény munkánk papírban manifesztálódott gyümölcsét. Különösebb változást nem hozott az életemben, ezután is be kell járni a gyárba építeni a kapitalizmust.  Az évfolyamunk elballagásával lezárult egy korszak, hiszen a 60 éves Budapesti Műszaki (és Gazdaságtudományi) Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának mi voltunk az utolsó 5 éves osztatlan évfolyama.

Köszönet mindenkinek, aki segített abban, hogy diplomás mérnök lehessek :)

 

Címkék: bme diploma end

Üdv

 2009.07.21. 23:39

Egyszer mindent el kell kezdeni, illetve ezt lehet el se kéne, de attól még belevágok. Nem ez az első próbálkozás, hogy megpróbáljak az Internet végtelen tengerében valami nyomot hagyni, bár ez körülbelül olyan, mint kavicsot hajigálni az Atlanti-óceánba, nem sok vizet zavar, de egy ideig rettentő szórakoztató :)